sist. omogene de gaz-lichid a caror solub. depinde de temp.,presiune.Sist omogene de lichid-lichid formate din lichide miscibile sau lichide cu miscibilitate limitata.S. omogene num. solutii obtinute prin dispersarea la mivelul moleculelor a unor faze solide intr-un mediu de dispersie lichid.Solubilitatea subst. solide depinde de intens. fortelor de solvatare fata de int. leg. dintre part. .Nu exista reguli  care sa stab. pt. fiecare solutie care este cel mai bun solvent ,exista insa reguli utile care ajuta la alegerea acestora :1) regula inrudirii chimice- o subst se dizolva bine intr-un solvent cu o struct. asemanatoare

Ex:subst care contin gr. OH se dizolva bine in H2O;2) regula ct. ionice - o subst. cu retele ionice se dizolva se dizolva bine in solventi cu ct dielectrica mare,cele cu retele polare in solventi cu ct. dielectrica medie.Retele ionice- solventi polari.Solvatarea ionilor marginali se face cu degajare de caldura.Retele ionice-solventi nepolari.Dizolvarea nu se produce deaorece nu apare faza de solvatare.Retele moleculare polare-solventi polari.Retele moleculare nepolare-solventi polari. Dizolvarea nu se poate produce decat in proportie f. mica.Retele atomice-nu se poate dizolva dearece forta de solvatare nu poate invinge f de leg din r. atomice.

Entalpia de dizolvare.Dizolvarea unor subst,in solventi,este insotita de efect termic numit „entalpie de dizolvare”.Se poate det.prin metoda calorimetrica sau indirect utilizand entalpiile altor reactii.Legea lui Hess:Entalpia unei reactii este suma entalpiilor reactiilor si tranformarilor intermediare (delta H-suma delta H i),Delta Hd-a)entalpia de dizolvare=rezultatul a doua efecte consecutive.b)ruperea legaturii ionice opuse energiei reticulare a reactiei ionice Delta Hr.c)interactiunea dintre ionii smulsi din retea si moleculele de solvent,insotita de entalpia de solvatare Delta Hs.Formula:Delta Hd=Delta Hr+Delta Hr.