ptr. Mat.de constructii.Apa utilizata ptr prepararea unor materiale cum sunt mortalele si betoanele trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate pt.a nu afecta procesele de priza,pt.a nu avea caracter coroziv asupra lor si asupra armaturilor de hotel si pt a nu produce efervescente ca urmare a cristalizarii arsurilor.Apele naturale care vn in contaca cu materialele de constructii pot avea efecte distructive:-apele foarte moi au actiune dizolvanta,

                   -apele cu continut ridicat in CO2 pot reactiona cu Ca(OH)2  din mortare si betoane ,rezultand Ca(HCO3)2,este solubil si poate fi indepartat ,provocand distrugerea.(desen 2)   .

Fenomene la suprafata,solid-lichid-gaz.Fenomenul de umectare..La suprafata de separare,de contact a unui S cu un L,in fct de natura S si L pot sa apara fenomenul de liofilie sau liofabie.L nu uda  supraf=>f.adeziune<f.coeziune din molec. L=>liofabie.(desen3).

Fenomene capilare-specifice materiei poroase in care dim. porilor poate fi 10la -9,10 la -6.Materialele poroase ,in contact cu lichide pot prezenta fenomene de liofabie sau liofilie.Principalele fenomene capilare sunt :1)pres.capilara-pres.suplimentara care se adauga la pres.atm.in tendinta de a se obtine in capilare suprf. Plana a meniscului.2)Ascensiunea -vol. pozitiv (liofilie),negativ(liofabie).(formule 4)

Frecarea intre doua suprf. Sol. depinde de forta aplicata ptr deplasarea lor dar mai ales de natura si calitatea suprf..Stratul adsorbit ,actioneaza ca un lubrifiant favorizand deplasarea.

Influenta fenomenelor de suprafata asupra prop.solide.Fenomenul de chemosorbtie.Chemosorbtie-fenomenul de suprafata in care are loc o reactie chimica intre cei 2 componenti.Foarte greu reversibila ,creaza un strat superficial cu prop. def.fata de suport,astfel pe suprf. Unor metale Al,Cu,Ni .Se formeaza un strat de oxid prin chemosorbtie care devine protector,impiedicand coroziunea in contin. metalului.