Prop.Exemple. Geluri-sist coloidale de fluid in solid.Din G-S=xerogeluri.Din L-S=liogeluri.Formare:prin destabilizarea solilor .In fct. de forma particulelor coloidale se pot forma coagul si geluri,prin fenomenul de gelifiere.Coagulantele se formeaza atunci cand part coloidala din soli are forma izodiametrica .Gelurile se formeaza daca part coloidala are forma anizodiametrica .(desen7).

Structura gelurilor.:structura de retea

                             -ochiurile retelei au forme si marimi diferite,care se incadreaza in 10 la -7,10 la-9 m.

                             -structura gelurilor este f.fina si cu porozitate f.mare.

Prop.gelurilor:1)sinereza-separarea de la sine cu compactizarea gelului  si marirea densitatii .                        -sunt det. de suprf. interna a fazei solide ,care e f. mare de porozitate .Gelurile au supr.int.=>apar intense fen de suprf.Porozitatea  mare permite difuziunea particulelor de ordin molecular 10 la -9m.

2)Tixotropia-sub actiuni mecanice gelurile trec in starea de soli ,la incetarea actiunii revin in starea de gel.Este posibil cand leg.intre particulele solide sunt forte Van Der Walls sau leg de hidogen+.Se pot desface si reface usor.Prop. det este specifica numai gelurilor dar si pastelor f.concentrate sau suspensiilor de argile.Trecerea reversibila gel-sol,se poate realiza prin variatia cant. fazei lichide si prin variatii de temp.

3)Gelurile hidrofile in prezenta apei se umfla ,iar prin evaporarea apei se contracta.Deformatiile datorate umflarii si contractiei depind de natura gelului.

4)Difuzia-dat. struc.specifice ,gelurile permit difuzia gazelor si a solutiilor. Gelurile prezinta prop. mec.specifice,depind de natura gelului cat si de varsta lui .

5)Tixolabilitatea-unele geluri sub actiuni mecanice trec in stare de sol ,la incetarea solicitarii nu mai revin la starea initiala;deoarece vascozitate alichidului este mare si nu mai permite restabilitatea leg.dintre particulele sol.

6)Dilatanta-prop de a-si mari val sub actiuni

7)Reopexia-prop de a-si mari rigiditatea .

8)Relaxarea-prop gelurilor de a-si reduce tensiunile interne sub actiuni ct.